• home
  • photo
  • about
  • about

Branzeturi cum se cuVin

Filed Under (Blogosfera) by Lucian Prejbeanu on 16-10-2015

IMG_7291 Ieri seara, la Restaurant Le Baron Craiova, am participat la un eveniment pe care as dori sa-l vad repetandu-se in Craiova si anume o degustare de vin si branzeturi, o asociere intre diverse branzeturi si vinuri. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni si DicționarCulinar.ro

Pe langa prezenta de branzeturi alese de la Delaco si a vinurilor delicioase de la Vinarte, am avut placerea sa discutam cu personalitati in adevaratul sens al cuvantului din domeniul acesta minunat al vinului si anume presedintele Federatiei Sommelierilor din Romania, Dl. Avram IMG_7289 Laurentiu Achim si enologul sef de la Vinarte, Iustin Urucu despre care am aflat ca este craiovean si ca a facut facultatea chiar la noi la Agronomie, devenind unul dintre cei mai buni enologi din Romania. Asta a fost din genul mandru ca sunt oltean :)

Am inceput degustarea cu mozzarella proaspata de la Delaco, asociata cu un vin alb Sauvignon Blanc. Pentru a fi sincer pana la capat, mozzarella nu mi-a placut, a fost fada, fara niciun gust iar textura in loc sa fie una filata, era mai mult grunjoasa. Stiu, o sa spuneti ca mozzarella este intr-adevar putin fada, fara sa aiba un gust specific neaparat dar am mancat mozzarella proaspata in Italia si era absolut divina! Unul din cele mai bune sandwichuri mancate de mine a fost o simplitate facuta din paine graham usor prajita, stropita cu putin ulei de masline, cu o felie de mozzarella, o felie de rosie si o frunza de busuioc proaspat. De-a dreptul delicios!

IMG_7287 Tamaioasa Romaneasca a fost asociata apoi cu o branza originala din Elvetia si anume emmentalerul. Aceasta branza este ua din favoritele mele. Nu stiu sa explic de ce dar gustul de emmentaler ma captiveaza de fiecare data. In combinatie cu minunatul vin extrem de aromat de la Vinarte, a fost un deliciu!

Am pasit mai departe in periplul nostru vino-culinar in Franta (se putea altfel?) gustand o branza Camenbert asociata cu un vin Rose care nu m-a dat pe spate sincer dar a fost ok pana la urma in combinatia servita. Apropos de combinatie, este primul camenbert care IMG_7283 nu miroase pute! Desi la gust a fost bun, desi ma deranjeaza mirosul cand mananc acest tip de branza, mi s-a parut putin ciudat sa nu mai fie prezent.

Ne-am intors in Romania pentru a manca un cascaval afumat de-a dreptul delicios! Am mai cumparat de la Delaco acest tip de cascaval dar ori au schimbat reteta ori au schimbat “fumul” pentru ca ce am mancat in aceasta seara a fost cu mult peste ce am cumparat. N-am zis nimic de vin pentru ca am trecut la “rosu” si anume o Feteasca Neagra. Cum eu nu sunt bautor de vin rosu absolut deloc (nu am gasit vin rosu care sa-mi placa din pacate) ab gustat foarte putin din pahar si nici nu ar fi corect sa-mi dau cu parerea despre acest vin.

IMG_7306 Din Romania ne-am reintors in Italia si anume la o Grana Padano asociata cu un Negru de Dragasani, o branza 100% italiana (desi deseori se confunda cu parmezanul insa este cu totul altceva, varianta italiana a parmezanului francez este Parmigiano Reggiano o branza diferita de Grana Padano). Iarasi nu pot spune nimic despre vin dar am auzit doar cuvinte de lauda in jur, insa branza a fost foarte buna. IMG_7281 Nu stiu din pacate cate luni fusese maturata, la gust a fost ok dar parea putin cam moale deci nu avea cum sa aiba cele 18 luni minime pentru un gust desavarsit.

Ultima combinatie a trezit si cele mai multe controverse, nu din cauza vinului care a fost unul bunicel chiar si pentru mine (ceilalti au zis ca a fost delicios) si anume un Merlot ci din cauza branzei pe care eu o cautam prin farfurii: Rochefort. De-a dreptul delicioasa aceasta branza cu mucegai nobil albastru. Din pacate pentru ei si din fericire pentru mine, colegii din blogosfera nu au “gustat” aceasta branza. Eu va pot spune ca a fost de departe cea mai buna branza din aceasta seara!

Comments:

(3) Comments for the first post!

Post a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *