• home
  • photo
  • about
  • about

Cum m-am indragostit de vinul rosu

Filed Under (Evenimente) by Lucian Prejbeanu on 20-11-2015

IMG_7601 Nu beau vin rosu! Nu-mi place gustul. Da, stiu, sariti pe mine acum cu totii. Pur si simplu nu-mi place, acum ce vreti? Are un gust puternic acid, mi se sterpezeste gura, chiar si de la cel dulce. Pur si simplu imi da cu virgula cand incerc sa-l beau. In schimb, vinul alb, de la cel sec pana la cel dulce, imi place la nebunie. Acum nu aruncati cu pietre si respectati gusturile omului, ce vreti sa va fac eu daca mie nu-mi place vinul rosu.

Dar spre surprinderea mea, saptamana trecuta am baut un vin rosu care efectiv m-a dat pe spate. La Restaurant Rex din Craiova a avut loc a doua editie a evenimentului Branzeturi cum se… cuVin unde am avut placerea sa combinam gusturile a 5 feluri de branza oferita de catre Delaco si 5 feluri deIMG_7603 vin oferite de Crama Oprisor.

Si dupa cum se spune, omul cat traieste invata, am aflat ca vin alb se poate face si din struguri rosii. Si nu numai ca am aflat dar am si baut vin alb si roze facut din struguri Cabernet Sauvignon! De fapt, toate vinurile aduse de Crama Oprisor pe 12 Noiembrie la Craiova au fost Cabernet Sauvignon dar vinificate diferit.

O sa va prezint intai combinatiile de branzeturi cu vin si apoi o sa va spun vinul de care m-am indragostit. Vinul rosu de care m-am indragostit!

Asadar, combinatiile de gusturi au fost:

IMG_7608 1. Brie + Caloian Cabernet Sauvignon + Nucsoara

2. Cascaval afumat + Maiastru Cabernet Sauvignon + piper verde

3. Maasdam + Caloian Cabernet Sauvignon + piper roz

4. Grana Padano + La Cetate Cabernet Sauvignon + piper negru si ulei de masline

5. Gran Bavarese + Crama Oprisor Cabernet Sauvignon + smochine

Vinurile prezentate au fost anume alese sa ne incante simturile, de la un vin oarecum obisnuit (nu, in niciun caz vinurile “de paie” ce se gasesc pe la noi prin comert!) pana la varful de gama al Cramei Oprisor. Desi multi au fost fascinati de ultima varianta de vinificare a strugurilor Cabernet Sauvignon, mie mi-a ramas gandul la penultima.

La Cetate Cabernet Sauvignon ne-a fost prezentat ca un vin cu arome puternice, un vin ce miroase si se aseamana ca si gust cu magiunul de prune si daca nu as fi simtit pe pielea mea (cu nasul si papilele gustative) as spune ca cineva cu gusturi si mirosuri mult mai fine isi bate joc de noi. Mirosul era clar in pahar si cu cat il agitai mai mult (oxigena) cu atat devenea mai puternic. Iar gustul… Gustul m-a facut sa cer al doilea si apoi al treilea pahar. Mai departe nu mai zic nimic!

IMG_7613 Iar branza asociata… ce pot spune este ca desi mai tot poporul foloseste Grana Padano ca branza razuita peste paste, eu o consum si separat dar nu cu ulei de masline si piper negru asa cum ne-a fost prezentata ci stropita cu un otet balsamic, preferabil DOC Reggio Emilia! Asta am invatat-o la o expozitie la Dusseldorf acum multi ani si cand am gustat combinatia m-am indragotit la prima… degustare. Va sfatuiesc si pe voi sa incercati, e simplu si nu trebuie sa dati sute de lei pe o sticla DOC, am spus preferabil dar nu obligatoriu. Ideal ar fi sa fie cat mai vechi otetul balsamic si cat mai putin lichid :). Cum se procedeaza? Se taie felii de 3-5 mm grosime branza, se stropeste cu otet balsamic si apoi se lasa cateva minute bune pentru ca otetul sa fie absorbit de catre branza si credeti-ma ca asta se va intampla, Grana Padano fiind o branza destul de “uscata” va trage aproape imediat otetul (depinde doar de cat de gros este otetul). Nu exagerati cu otetul pentru ca exista riscul sa acoperiti gustul de branza, acesta trebuie doar stropit.

Si cand faceti experimentul, incercati si acest vin sublim langa el! Se combina perfect si n-o sa va para rau!

Branzeturi cum se… cuVin este un proiect initiat de Daniel Botea si Alin Sintimbrean, respectiv de Asbo.ro si DictionarCulinar.ro.

Comments:

(1) Comment for the first post!

Post a comment

Leave a Reply