• home
  • photo
  • about
  • about

Eterna problema a schimbarii

Filed Under (Cu ce ma mai ocup) by Lucian Prejbeanu on 10-06-2011

De fiecare data cand sunt nevoit sa fac o schimbare, fie ea cat de mica, la unul din proiectele in care sunt implicat si care implica o comunitate, fie ea cat de mica, ma inarmez cu multa rabdare, cafea, si ma pregatesc psihic pentru a fi improscat cu rahat, acuzat de diverse lucruri si o gramada de lucruri negative. Si desi uneori esti constient ca schimbarea e greu de acceptat de catre mase incerci din raspunteri sa le explici ca e mai bine si ca s-a facut alegerea corecta. De asemenea, uneori schimbarile nu sunt populare pe termen scurt dar pe termen lung sunt extraordinar de benefice. Good luck with that as spune! Atunci sa te tii cand doar tu si o mana de oameni realizezi ca in viitor va fi mai bine dar acum, in acest moment si in viitorul apropiat lucrurile nu vor fi asa roz.

Si daca cele de mai sus vi se par cat de cat suportabile hai sa vedem cum e cu schimbarile in care multumesti majoritatea si minoritatea e nemultumita. Adica genul de schimbari pe care le faci pentru ca din esantionul tau, majoritatea beneficiaza de ele si pentru aceasta parte, majoritara, reprezinta un lucru bun. Dar ce te faci cu minoritatea? Pe ei cum ii multumesti? Spre exemplu esti soferul unui microbuz si trebuie sa ajungi intr-un anume loc avand 2 rute, una dorita de 7 dintre pasageri si alta dorita de catre 3. Ce faci? Daca alegi pe cea dorita de catre minoritate o sa ai 7 persoane care-ti fac capul calendar. Daca o alegi pe cealalta, o sa ai doar 3, dar 3 nemultumite. Acum ce se intampla daca satisfaci majoritatea alegand solutia lor, dar aceasta solutie se dovedeste a fi gresita?

Stiu, aberez mult. Dar zilele acestea m-am confruntat cu o astfel  de alegere. Mi-a venit o idee buna zic eu care ar putea deranja pe unii dar este o solutie excelenta la multe probleme legate de un anumit subiect si pe deasupra este si o idee inovatoare pe care nu stiu ca altii s-o mai fi adoptat. O solutie eleganta si vizibila. Pentru un procent mic aceasta solutie a fost deranjanta (cam 0.4%) Nu intru prea mult in detalii. Ideea e ca am explicat timp de 2-3 zile celor (maxim 20) care s-au plans de asta si a fost cam degeaba, oricat as fi spus, oricat as fi dat exemple, ei o tineau una si buna, ba mai mult, au inceput sa minta si sa acuze pe nedrept.

Acum, lasand la o parte toata “politica” asta, va intreb pe voi, cei care mai aveti de-a face cu lucruri similare, cum incercati sa-i convingeti pe cei care sunt impotriva schimbarii ca gresesc?

 

P.S. Nu vorbesc despre politica.

Comments:

(2) Comments for the first post!

Post a comment

Leave a Reply