• home
  • photo
  • about
  • about

Cum se circula intr-o intersectie in care exista tramvai – infografic

Filed Under (Traim in Romania) by Lucian Prejbeanu on 20-10-2015

intersectie-tramvai-5 De curand am vazut pe facebook o polemica referitoare la noua asezare a intersectiilor din Craiova, cele de pe Calea Bucuresti, cu linia de tramvai. Inainte, acestea aveau refugiul pentru pasageri inainte de a intra in intersectie. Situatia era cam asa: se intra in intersectie pe 2 benzi, cel mai probabil cei de pe banda din stanga (de langa axul drumului) vroiau sa faca stanga deci ramanea o singura banda pentru mers inainte. Acum situatia o sa fie altfel, refugiul o sa fie dupa intersectie, pe sensul de mers, astfel, la intrarea in intersectie o sa fie 3 benzi, una dedicata pentru manevra la stanga si alte 2 pentru mers inainte. Pe cei care merg inainte n-o sa-i deranjeze asta, intra pe 2 benzi, ies pe 2 benzi. Inainte insa, se intra pe o banda si se iesea pe 3. Logic? Nu prea. Problema apare insa atunci cand sunt melteni in trafic si care, din cele 2 benzi de iesire, ocupa una din ele. Si astfel ai impresia ca se produce o “gatuire” pe stanga din cauza refugiului si pe dreapta din cauza celor parcati.

O sa incerc sa explic pe larg cum sta treaba, cu imagini:

1. Situatia de acum:

intersectie-tramvai-4

2 benzi pe intrare, una pentru stanga SAU inainte, 3 pentru iesire dintre care una de obicei ocupata de cei care parcheaza.

Probleme:

a. daca te incadrezi pe bana din stanga si vrei sa faci inainte, o sa fi nevoit sa astepti dupa cel care este in fata ta si vrea sa faca stanga. Daca te incadrezi pe banda din dreapta, o sa “concurezi” pe o singura banda cu toti ceilalti care merg inainte. Astfel, inainte de intersectie se formeaza o coada si poate duce la ambuteiaje.

 

 

2. Situatia in viitor, ideala:

intersectie-tramvai

3 benzi la intrare in intersectie, una dedicata pentru a face stanga, alte 2 pentru mers inainte (sau dreapta). intri pe 2 benzi, iesi pe 2 benzi inainte. Daca faci stanga, ai banda ta proprie si nu ai probleme cu nimeni. Daca faci dreapta, nu trebuie sa dai prioritate decat la pietoni. Daca te incadrezi pe banda din stanga si vrei sa mergi inainte, brusc o sa te intalnesti in fata cu refugiul din statia de tramvai si o sa stai sa se elibereze traficul pe benzile 1 si 2 ca sa treci si tu si in timp o sa inveti ca nu e bine. Daca n-o sa inveti, esti meltean!

 

 

3. Situatia din viitor, cu tot cu melteni:

intersectie-tramvai-3 intersectie-tramvai-2

Pleecam de la punctul 2 dar adaugam masini parcate pe dreapta dupa intersectie. Asa ramai cu o singura banda pe care sa mergi si pentru ca te-ai obisnuit cu masinile sa fie parcate acolo de parca e ceva natural, atunci incepi sa injuri Primaria ca au pus refugiul in calea ta, ca inainte, din 3 benzi, una era pt parcarile ilegale si faceai un mic “S” si le foloseai pe celelalte 2, inclusiv linia de tramvai. Sa speram insa ca vom scapa de problema asta cu parcarile si ca totul va deveni normal, ca in situatia a 2-a.

 

Sursa foto (prima): Ramona Saseanu – facebook.

Post a comment

Leave a Reply