• home
  • photo
  • about
  • about

Despre SF-uri care nu sunt SF-uri

Filed Under (Asa nu) by Lucian Prejbeanu on 27-05-2013

Am vrut de mult sa-mi dau cu parerea despre genul de film care se vrea real si de fapt este pur si simplu SF cu super eroi care nu se doresc a fi super eroi ci oameni obisnuiti si despre genul de film care se doreste a fi SF si plecand de la niste idei tehnologice cu mult peste nivelul zilelor in care traim si tinand linia actiunii fara sa depaseasca acele granite ale ridicolului.

Spun asta pentru ca de curand am vazut in cinematografe 2 filme: Star Trek: Into Darkness si Fast & Furious 6.

Primul declarat SF cu o actiune bine conturata, filmat putin prea “modern” pentru gustul meu dar un film ok. Un film unde faptul ca pleci de la ideea calatoriei in spatiu si a diverselor tehonologii dezvoltate pana in anul cand are loc actiunea, 2259 te lasa sa crezi ca tot ce se intampla este posibil, zborul interplanetar, fiinte cu puteri supraomenesti dezvoltate in laboratoarele de genetica, medicina care permite vindecarea unor rani aproape instant, etc. Motiv pentru care stai in fotoliul cinematografului si te relaxezi urmarind cu placere scenele ce se desfasoara in fata ta.

Al doilea, un film a carui actiune are loc in zilele noastre, anul 2013, cu personaje care se supun regulilor fizicii de astazi, personaje care pot fi mai puternice, mai inteligente, mai “diferite” fata de oamenii de rand. Dar care in niciun caz nu zboara de pe un sens pe altul al unei autostrazi la viteze foarte mari si nu patesc nimic sau sunt impuscate si reusesc sa-si scoata singure, fara anestezie, glontul din umar, cu autovehicule a caror cutie de viteze permite rularea in marsarier cu aceeasi viteza cu care ruleaza si in viteza a 5-a sau a 6-a, cu tancuri care se pot intrece la viteza cu supermasini avand sute de cai putere, cu cel putin 15 minute de actiune pe o pista de decolare cu un avion care mergea la viteza maxima iar pista nu se mai termina si multe, multe altele. Inteleg comediile, inteleg filmele de actiune, inteleg parodiile, inteleg SF-urile. Dar cand pur si simplu imi insulti inteligenta cu astfel de scene care oricat de spectaculoase ar fi genereaza murmur in sala chiar si din partea celor mai “slabi cu duhul” atunci nu-mi poti cere sa nu-ti critic filmul. fast-and-furious-6-poster1

Evident, o sa spuneti acum ca nu ar mai fi la fel de spectaculos filmul fara aceste scene. Eu va spun ca gresiti amarnic! Se poate realiza un film de actiune extrem de spectaculos si pastrand faptele in limitele decentei! O sa va dau un exemplu scurt: The Expendables vs The Expendables 2. Primul a avut o poveste, a avut o groaza de actori de actiune celebri, a avut scene exagerate dar verosimile. Primul a fost un super film de actiune cu scene nostime si batai pe masura. Al doilea? Pur si simplu un film cu pew pew, pac pac si boc boc! Scene precum cea cu tancul si Chuck Norris chiar nu-si aveau rostul. Poveste? Ce poveste? Unde era ca eu n-am prins-o? Cam asa reusesti sa-ti bati joc de o idee extraordinara de a uni unii dintre cei mai mari actori de actiune din ultimii 50 ani si a face o serie de filme bune! Apropos de serie, stiti ca se lucreaza la The Expendables 3, nu? :D

Nu stiu trendul celor de la Hollywood dar mie nu-mi place deloc exagerarea asta nejustificata. Vrei sa zboare omu si sa-si salveze iubita din flacari? Pai atunci spune-i ca-l cheama Superman, Iron Man, Spider Man sau mai stiu eu cine si fa-l sa zboare! Vrei sa ai o scena de actiune cu un avion care merge 15 minute si nu decoleaza? Filmeaza scena pe apa si pot crede ca s-a intamplat asta. Vrei ca o masina sa mearga cu spatele cu aceeasi viteza ca alta? Pai atunci asigura-te ca cealalta masina este o masinuta de golf! Sa nu mai mentionez Fast five unde 2 masini au tras un seif de 50 tone dupa ele intr-o cursa cu masinile de politie prin Rio de Janeiro, seif pe care nu-l clinteai nici cu un tanc de pe loc dapai sa rulezi cu zeci sau sute de km/h cu el agatat dupa masini.

Comments:

(4) Comments for the first post!

Post a comment

Leave a Reply