• home
  • photo
  • about
  • about

Romania politica in urmatorii 4 (+2) ani

Filed Under (Blog, Politica) by Lucian Prejbeanu on 30-11-2008

Azi au fost alegeri. Postul asta l-am scris inainte de anuntarea rezultatelor partiale, proiectiile, sondajele, etc. O sa-l programez la 15 minute inainte de ora 21 cand primele sondaje ar trebui sa fie facute publice.Cum vad eu situatia in acest moment:
Avem 3 mari partid ein Romania, in ordine: PSD, PD-L si PNL. Toate se invart la o medie de 30% cota. Chiar daca PSD are mai mult si PNL mai putin.
In concluzie, niciunul din aceste partide nu este in stare sa formeze o majoritate cu celelalte partide mici/minoritati. Ceea ce inseamna ca trebuie sa faca alianta cu unul din celelalte 2.
Astfel, incepand din 2009, vom avea o alianta din 2 partide mari, care se vor impunge, dar care vor avea ~60%.
Pentru prima oara cred ca toti astia mici care ciuguleau pe langa partidele mari nu vor intra la guvernare. Pentru prima data maghiarii nu vor avea locuri la guvern si nu vor mai conta in peisajul politic.

Eu as paria pe o alianta PSD+PNL cu Geoana prim ministru.

Si un lucru observat in campania asta imi intareste afirmatia: afisele si sloganul: “ei cu ei, noi cu voi”. Acest slogan sugereaza deja o alianta intre PSD si PNL de care PD-L-ul este constient.

Am ingrosat afirmatia de mai sus pentru a sari in evidenta. Vom vedea in maxim o luna daca am sau nu dreptate.

La prezidentiale insa, lucrurile vor sta altfel. Daca previziunile mele se adeveresc, in opozitie se va afla PD-L, adica Traian Basescu. Si cum suntem intr-o perioada de recesiune, lucrurile nu vor sta prea bine deci lumea va fi nemultumita. Si asta se va resimti la vot. Adica cele doua partide vor fi taxate. In concluzie, tot Traian Basescu va castiga.
Daca ma insel si PD-L va guverna alaturi de alt partid (slabe sanse), atunci lupta se va purta intre acelasi Traian Basescu si cel mai probabil un candidat din opozitie: Geoana/Nastase sau Tariceanu.

 

Post a comment

Leave a Reply