• home
  • photo
  • about
  • about

Spam

Filed Under (Blog) by Lucian Prejbeanu on 13-12-2008

Sa vorbim putin despre spam. Lumea asta care trimite spam e atat de tampita incat nu face si adresare. Adica nu incearca sa afle daca pe persoanele respective ii si intereseaza produsele vandute. Exceptand mailurile, o sa va povestesc putin despre spam-ul telefonic sau prin fax.

Spam telefonic

Acum 2 ani mi-am deschis o firma si pentru ca are o clientela restransa am vrut sa fiu promovat mai peste tot pe internet pentru a mari sansele de aparitie la o cautare dupa produsele vandute de mine. Zis si facut: toate business directories din Romania au fost calcate de mine. Nu puteam sa folosesc o adresa de email fictiva pentru ca, in cazul unei incercari de contact, aceasta nu mai ajungea la mine. Si astfel, am folosit adresa de contact a firmei mele. Am fost constient de riscuri atunci. In schimb niciodata nu-mi inchipuiam ca o sa fiu sunat si agasat cu telefoane de la diferite persoane care nu au nicio legatura cu ceea ce fac eu.
Imediat dupa criza financiara recenta am fost sunat de un broker la bursa. Nu rueseam sa scap de el si am zis sa nu fiu nesimtit sa-i inchid telefonul in nas. M-a tinut 10 minute in telefon spunandu-mi despre siguranta investitiei la bursa in anumite actiuni la anumite companii si imi garanteaza unprofit de nu stiu cat la suta in 2-3 saptamani. De fiecare data ii spuneam ca nu sunt interesat. La final l-am rugat sa nu ma mai caute. Peste o saptamana evident ca am fost sunat iar spunandu-mi ca are un pont si ca actiunile mcdonalds vor creste in 3 saptamani cu 25% si sa cumpar saptamana aceea. Deja ma scosese din sarite, eram ocupat, urma sa plec din tara si el ma freca la cap. I-am zis vreo doua si l-am rugat sa nu ma mai caute. A doua zi eram pe drum, in Serbia, primesc un telefon de la un superior de-al lui incercand sa-mi explice mai bine situatia pentru ca are el impresia ca celalalt nu s-a facut pe deplin inteles. L-am luat la zor si l-am intrebat: daca ati avea 500 de Euro in cont la banca in acest moment, cat ati investi la bursa? Imi raspunde ca nu ar investi nimic, 500 Euro fiind mult prea putini. I-am multumit pentru raspuns si i-am zis ca astia sunt banii pe care-i am eu disponibili in acel moment. A inceput sa rada si a inchis. Ceva imi spune ca o sa mai aud de ei. Nu am reusit sa aflu de unde au numarul meu de telefon.
Saptamana asta m-a sunat o duduie careia ii tremura rau de tot vocea, probabil era la inceput pentru ca nu a insistat deloc dupa refuzul meu. Vroia sa-mi “vanda” o certificare ISO 9001. Nu, multumesc.

Spam prin fax

Cel mai des primesc insa faxuri. Inainte sa am un fax standalone am apelat la serviciul gratuit fax2mail pentru a primi faxuri. banuiesc eu ca de acolo au numarul pentru ca saptamanal primesc cel putin o oferta pentru cele mai exotice produse/servicii. De cele mai multe ori sunt companii de logistica. De parca as avea ce sa transport. Dar mi s-a intamplat sa-mi ofere anvelope de iarna sau chiar si produse de papetarie.

Email Spam

Dar sa revenim la mailuri. Astea cel putin sunt criminale. Doamne ce incearca sa-mi vanda. Ultima gaselnita a unor oameni destepti a fost sa-mi vanda servicii tipografice. O companie din Bucuresti. De parca aici in Craiova nu ar fi destule si chiar unele mari si avand produse de calitate (vezi Fevrodest). Mi-a placut insa cum a inceput mail-ul lor:
Va multumim ca ati putea folosi serviciile Tipografix de printare.tiparire.design.consiliere.etc.
Deci ei imi multumesc pentru ca eu as putea. Si daca nu as putea pentru ca nu as avea nevoie?
In fine, mai jos, cu litere mai marunte, scrie:
In conformitate cu legea 365/2002 privind comertul electronic, acest mesaj nu este si nu poate fi considerat SPAM, deoarece:
– contine datele necesare de identificare si instructiuni de dezabonare;

Din pacate eu sunt mai prost asa si tot citind mail-ul de la ei nu am gasit nicio instructiune pentru a ma dezabona. Si atunci, politicos cum sunt din fire, le-am scris:
Explicati-mi va rog unde sunt instructiunile de dezabonare pentru ca as vrea sa le urmez.
Multumesc.

Dupa putin timp se intoarce read receipt-ul. Astept, astept, niciun raspuns din partea lor.
Dupa inca o ora le scriu iarasi:
Bun, sa inteleg faptul ca ati citit mail-ul meu.
In concluzie, va rog mult sa imi raspundeti la rugaminte.
Tot ce vreau este sa vad unde in email sunt instructiunile pentru dezabonare pentru a le urma.
Multumesc.

Si de data asta se intoarce read receipt-ul. Toate astea se intamplau ieri, destul de tarziu, catre seara. O sa astept pana luni dupa care o sa le fac reclamatie. Macar sa fi avut bunul simt sa imi raspunda la mail sau sa isi ceara scuze. De la cine naiba or fi cumparat mail-urile nu stiu dar cum sa dai impresia ca respecti legea (lege pe care o si citezi in mail) cand de fapt tu o incalci flagrant!

Post a comment

Leave a Reply