• home
  • photo
  • about
  • about

Taxa auto

Filed Under (Blog) by Lucian Prejbeanu on 20-12-2008

Sa va povestesc putin cum face statul bani de pe urma noastra.
Stiu ca e un subiect mult discutat dar despre asta nu am vazut scris pe niciunde.
Acum un an si ceva mi-am luat actuala masina, un opel astra caravan, 1.7 diesel.
La momentul acela, am platit aproape 5100 RON taxa auto.
Intre timp, taxa auto a devenit taxa de poluare iar legea da dreptul celor care au platit vechea taxa sa solicite rambursarea diferentei.
Am fost acum mai bine de o luna, am depus actele, am solicitat virarea sumei intr-un cont bancar.
Zilele trecute primesc o instiintare. Mi se spune ca dosarul a fost analizat si sa ma duc la ghiseu sa-mi ridic banii. Eram deja perplex: nu de prost solicitasem transferul intr-un cont. In fine, ajung eu la Administratia financiara, le spun care-i treaba si mi se spune ca au program doar de dimineata si sa revin a doua zi. Incerc sa le explic faptul ca eu nu am solicitat sa vina la ghiseu banii ci sa-mi fie transferati intr-un cont. Toata lumea se uita la mine de parca nu vorbeam aceeasi limba. Dupa putin timp: “Stati putin ca o chem pe sefa sa discutati cu dansa”. Ii explic si sefei situatia. Raspunsul a fost pe masura: “Nu avem posibilitatea de a vira banii intr-un cont, doar la ghiseu“. Doamna, stati asa ca in formularul ala scria clar ca se pot vira intr-un cont sau ridica de la ghiseu. Uimita, se uita la mine si dupa putin timp imi zice: stati putin sa verific. Revine dupa 10 minute:
Imi cer scuze, aveti dreptate dar sunteti singura persoana care a solicitat acest lucru si din obisnuinta colegele mele au procesat cererea la fel ca pe celelalte, va trebui sa veniti sa-i ridicati de la ghiseu.
Sincer, le-am inteles, nu e vina lor, e vina noastra, a romanilor. E acelasi fenomen pe care-l vedem la bancomate in ziua de salariu cand se fac cozi interminabile. Romanu vrea sa aiba banul la saltea, nu-i place sa stea acolo in cont, la caldurica. Eu cum am o suma de bani mai maricica dau fuguta la banca si o depun pe card. Mi se pare mai sigur, primesc si dobanda si nu-i am in portofel deci nu pot face abuz, cheltuind mai multi.

Dar nu asta e problema cea mai grava, nu asa ne fura statul ci altfel.
Spuneam ca am platit 5100 ron vechea taxa si ca acum trebuiau sa-mi restituie diferenta.
In momentul depunerii cererii, taxa de poluare pentru autoturismul meu era de aproximativ 2972 RON. Sa zicem 3000. In mod normal, diferenta ar fi de 2100 ron. Dar sa zicem ca mai e si o diferenta de curs asa ca sa folosim o unelta de calcul pentru vechea valoare a taxei, la cursul actual. Calculand astfel, diferenta este de 555.97 EURO, adica 1,866.12 RON. Ghici cat mi-au dat mie: putin peste 1600 Ron. Evident ca am intrebat de ce se intampla asta. Raspunsul a fost sec: “pentru ca nu se face diferenta ci se calculeaza cu un alt program si din cauza asta iese mai putin, e un program de la Minister diferit de cele care calculeaza vechea taxa si noua taxa.
Si uite asa, dintr-un program de la Minister, mie-mi fura din buzunar statul o suma intre 200 si 500 RON.
Eu unul sunt totusi multumit, e o suma de bani binevenita inainte de sarbatori. sunt insa nemultumit de modul in care se face treaba in Romania. Facem pariu ca acum, cu noua taxa de poluare care e de 3 ori mai mult, o sa se intample acelasi lucru? Adica o sa se anuleze si cei care au platit-o acum o sa primeasca “diferenta” peste ceva vreme. Numai ca intre timp statul s-a folosit de acesti bani la care nu plateste nici dobanda (atentie, a trecut mai bine d eun an si jumatate de cand am achitat eu prima oara taxa) si iti da mai putin decat ar fi normal sa-ti dea.
Vorba lu’ Mirciulica: “Traim in romania si asta ne ocupa tot timpul”. As adauga eu ca ne mananca si banii.

Post a comment

Leave a Reply